
Zespół humanistyczny przeprowadził czwartą edycję konkursu ,którego celem było propagowanie literatury i filmu oraz doskonalenie umiejętności w zawodzie kucharz. Udział w projekcie wzięli uczniowie klas BS o profilu kucharz. Realizacja odbywała się w CEZ oraz ZST.
Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem „Kultura na talerzu”. Uczniowie wybierali przepisy na potrawy znajdujące się w utworach literackich. Następnie pod opieką nauczycielek zajęć praktycznych wykonywali potrawy w czasie zajęć praktycznych w CEZ. Kolejnym etapem było przygotowanie dekoracji stołu i wykonanie fotografii wykonanej potrawy. Do zdjęcia należało dołączyć przepis na potrawę i sposób wykonania oraz źródło literackie.
Wyniki konkursu:
I miejsce – Sandra Niemira, Wiktoria Zaton z kl.2 Kb
II miejsce – Julia Ruszkowska, Zuzanna Podpora z kl.2 Kb
III miejsce – Blanka Bąkowska, Nikola Grundman z kl.2 Ka
Wyróżnienia:
P. Toczek, K. Wróblewska kl.2 K b
S. Tokarska, W. Wielgosik kl.2Kb
N. Zaranek, J. Kowalczyk kl.2Kb
Pochwały:
N.Kobylińska, N Jeleń kl.2Ka
W. Całka , W. Zajączkowska kl.2WZa
W. Górniak ,W. Jonatowska kl.2WZa
G. Wiśniewski, H. Langowski kl.2K
Nagrodzone prace można obejrzeć na holu szkoły. Warto upiec jabłecznik z norki Bilba – potrawa inspirowana powieścią J.R.R.Tolkiena, czy pączki od pani Tańskiej z „Awantury o Basię „K. Makuszyńskiego.
Nagrody ufundowała Rada Rodziców, wręczył Dyrektor Szkoły p. Roman Klofczyński.
Gratulujemy zwycięzcom. Pragniemy podziękować za współpracę nauczycielkom z Centrum Edukacji Zawodowej : p.Dorocie Kęsickiej – Owczarz i p. Halinie Makles.
Konkurs przygotowały nauczycielki z ZST p. Katarzyna Rybak, p. Katarzyna Chojnowska i p. Joanna Kulińska